Vajsova domacija

Mlinarjeva pot

po poteh bučenskih mlinarjev

ZA VSE LJUBITELJE DEDIŠČINE

MLINARJEVA POT NA BUČKI

Vajsov mlin je le en izmed devetih mlinov, ki so nekdaj delovali ob potoku Čolnišček na območju Bučke. Ljudje so prihajali od blizu in daleč, da so lahko nesli svoje žito v mlin.

Danes na žalost večina teh mlinov ne melje, celo ne stoji več, a ljudje še vedno prihajajo v naše konce. Mnogi prehodijo mlinarjevo pot, ki obiskovalcu ponuja možnost podoživljanja nekdanjih dni, sprostitev v lepi, neokrnjeni naravi in tudi prijetno rekreacijo. 

Veseli nas, da ravno naša domačija ponuja obiskovalcem živ spomin na pretekle dni, saj je Vajsov mlin ohranjen v celoti in komaj čaka, da dobi novo mlinsko kolo, s katerim bo spet veselo drdral ob mletju žita.

INFO

POTEK MLINARJEVE POTI

Začetek: cerkev sv. Matije na Bučki

Pot od mlina do mlina: Košakov mlin, Sedlarjev mlin, Marjetičev mlin, Hrvatov mlin, Vajsov mlin, Remičev mlin

Zaključek: Lovski dom, šola na Bučki, cerkev sv. Matije na Bučki

Dolžina poti: 10 km.

Mlinarjeva pot je lahko prijeten družinski izlet ali pa poučen in zabaven sprehod v naravi, združen s spoznavanjem dediščine mlinarstva.

Po predhodni najavi pri TD Bučka se pohodniki lahko dogovorijo za: spremstvo vodnika, mlinarjevo malico, dodatne animacije ob poti, obisk zeliščarke Cvetke, srečanje s kmetom, ki nese v mlin, topel obrok ter mlinček sestavljenko. V Vajsovem mlinu v Dolenjih Raduljah pa je možen ogled notranjosti mlina z etnološko zbirko.

Pot pa lahko prehodite samostojno, saj je dobro označena z informativnimi tablami in mlinarčki. Kdor jim bo sledil, bo zlahka zašpilil krog na cilju.

PREDLOG ZA STARŠE Z MANJŠIMI OTROKI

Za izhodišče si lahko izberete Športno rekreacijski center Dule – Štrit (kjer je možno parkirati) in pot nadaljujete po ravninskem delu pohoda vse do Vajsovega mlina, kjer si ogledate mlina, nato pa se po isti poti vrnete do vaših avtomobilov.

POGLEJTE

FOTO UTRINKI S POTI

Naj fotografije kar same spregovorijo.

IZHODIŠČE POHODA